Han ska få techbolagen att blomstra i Åre – möt Andreas Eriksson

Han är en del av det svenska tech-undret. Nu har Andreas Eriksson bytt slipstvång mot toppluva och är aktuell med att projektleda Åres första startup-hub.

För tio år sedan flyttade Andreas Eriksson till Åre.

– Det är typ exakt samma historia som alla andra. Jag vill åka snowboard jämt i stället för att bara göra det på semestern.

Själv förklarar han vägen hit på några meningar.

– Jag började att jobba rätt så tidigt. Åkte till Frankrike och jobbade med webb när jag var 17, åkte till Kanada och jobbade med webb, pluggade lite och sen var jag i London och jobbade med webb. Och så flyttade jag till Sverige och startade några bolag. Vi bestämde oss 2006 och tog vårt pick och pack och drog upp.

Skidåkning, vandring och paddling är något som enligt Andreas gynnar kreativiteten. Foto: Emma Rodling

Börjar man nysta lite i berättelsen kommer det fram ett och annat. Andreas Erikssons meriter inkluderar bland annat en topp 50-placering på Dagens Industris gasellista för Sveriges snabbast växande företag. Han har varit nominerad till ”Årets unga företagare” på Guldgalan och vunnit pris som ”Årets IT-entreprenör” samt ett antal reklampriser.

Han har ett imponerande långt cv för sina 38 år. Något som både har sina för och nackdelar enligt Andreas.

– Det blev seriöst väldigt fort. Jag hoppade direkt på att jobba i kostym. Det var ju slipstvång i England. Det jag missade var ju allt det andra. Det tar jag kanske igen nu.

I Åre släppte slipstvånget, men inte drivet att jobba hårt. Han beskriver byn som en gräsrots-community.

– Vi är ett gäng som samlas varje måndag och dricker kaffe. Vi snackar en hel del skit men hjälper också varandra med jobb. En fantastisk community, säger Andreas Eriksson,

Foto: Emma Rodling

Ur kaffeklubben föddes idén om att hitta ett klubbhus, en hub. Diös blev inkopplade och House Be föddes. Ett koncept som bygger på att företag hyr in sig på en flexibel arbetsplats för att kunna ta del av nätverk och samarbeten.

– Vi blir en smältdegel för startups, teknik och kreativitet.

Närheten till skidåkning, vandring och paddling är något som enligt Andreas gynnar kreativiteten.

– Det handlar ju inte om att jobba mindre utan om närheten till allting. Jag jagar ju inte 100-timmarsveckor som jag gjorde i England. Det är ju helt vansinnigt. Men det är mycket jobb.

Förutom friluftsintressen så finns det två saker som Andreas har svårt att vara utan. Musik och tv-spel. Det senare har även dottern, som fyller sju nu i december, hängt med på.

– Vi har spelat igenom Super Mario Galaxy-spelen, så nu peppar vi för nya Switch-konsolen.

Musiken har alltid varit med. Från pianolektioner under uppväxten i Hälsingland, till Sundsvalls musikscen. Andreas har alltid en klaviatur med sig i väskan när han reser

– Jag brukar sitta och spela lite på hotellrum. Det låter fördjävligt men det är kul. Det här med data var egentligen fallback-planen, säger han och skrattar.

4 snabba

Bästa årstid?

Sommar. Det finns så mycket att göra.

Har du något smultronställe?

Vi har en stuga vid Ottsjö. Det är en favorit.

En ledig dag?

Paddla, cykla eller skidor uppför och nerför. Är allätare och har inte nördat ner mig i något speciellt. Eller bara såga grenar på gården och snacka skit med grannarna.

Vad är du mest stolt över?

House be, om vi fortsätter gör det rätt. Vi kan få fler att flytta upp och bo här. Vi kan påverka.